Rybí trikolora

klikněte
(klikněte na obrázek pro zvětšení)

Vnitřek:
filet z lososa
filet z tresky či jiné bílé ryby
zmražený listový špenát

 

Zvnějšku:
Těsto, z jakého se dělá crostata, nebo např. domácí slané tyčinky (těsto pro slaný koláč – voda, Hera, mouka, sůl)

Postup:
1. Z filetů připravíme čtverečky, okořeníme oblíbeným kořením na ryby
2. Naspod dáme filet z lososa, na něj vrstvu špenátu a nahoru filet z tresky
3. Vyválíme si těsto a vyřízneme z něj čtverce přesahující plochu soustavy filetů na každé straně o 2 cm a zároveň si z těsta vyřízneme další, trochu menší čtverec na přikrytí
4. soustavu filetů položíme na větší vyříznutý čtverec těsta, jeho okraje přihrneme po okrajích filetů, nahoru položíme menší čtverec těsta a hrany těstových čtverců spojíme jako např. u taštičky.
5. potřeme bílkem a posypeme kmínem
6. dáme péct na 30 minut až je těsto upečené
7. rozřízneme vprostřed jemně zoubkovaným nožem, čímž se nám ukáže krásná barevná struktura a podáváme s citrónem

Doporučená vína:
K lososovi je dobré otevřít komplexnější bílé víno jako Rulandské bílé, Chardonnay nebo Ryzlink rýnský. Nešetřete na sobě a kupte si pozdní sběr.

Kdo má rád červené, žádný problém. Gastronomické poučky se stejně jako móda rozvolňují a Svatovavřinecké či Frankovka také dobře sedne. Já v poslední době propaguji novou odrůdu Cabernet Moravia, která má střih připomínající lehčí francouzská vína z Bordeaux.

Dobrou chuť !